Wat ben ik blij dat ik de kans kon grijpen om op het nippertje Belfast te zien voordat hij uit de bioscoop verdween. Niet gezien? Niet erg, hij wordt verwacht op Netflix.
Door Caty Kroon - Verwacht van Belfast geen kritisch politiek statement over Noord-Ierse katholieken, protestanten en vice versa. Het is geen voer voor de politiek-criticus. Ook is het geen actiefilm die je op het puntje van je stoel doet zitten. Nee, het is vooral een liefdevol portret over een aantal maanden uit de jeugd van acteur en filmmaker Kenneth Branagh, die ook de regisseur is van deze film.
De tekst gaat onder de foto verder.
Kenneth Branagh op de filmset met Jude Hill. @ Belfast
Dit is Sir Kenneth Branagh
Als acteur kennen we Sir Kenneth Branagh uit films als Harry Potter and The Chamber of Secrets, Dunkirk, Tenet en de tv-serie Wallander. Hij regisseerde onder meer In the Bleak Midwinter, Thor, Murder on the Orient Express en het dit jaar uitgekomen Death on the Nile.
De tekst gaat onder de foto verder.
Buddy (Jude Hill) bekijkt vanaf een uitgebrande auto zijn straat na de rellen en (r) met zijn vader (Jamie Dornan) op het plaatsje achter hun huis. @ Belfast
Een straat in Belfast
Belfast dateert uit 2021 en speelt zich af in 1969. We blijven vrijwel de hele (voornamelijk zwartwit)-film in een straatje van een arbeidersbuurt. Kenneth Branagh groeide op in zo'n straatje en laat dat zien door de ogen van de 9-jarige Buddy, magnifiek gespeeld door Jude Hill. In de straat wonen, behalve Buddy met zijn protestante ouders en oudere broer, ook katholieke mensen.
De tekst gaat onder de foto verder.
Buddy kijkt met zijn oma en zijn ouders in de bioscoop naar de film Chitty Chitty Bang Bang. @ Belfast
Door de ogen van Buddy
Van het ene op het andere moment breken er rellen uit in de straat en wordt het gezin te verstaan gegeven dat ze niet thuishoren in het katholieke Belfast. Omdat we de film voornamelijk zien door de ogen van Buddy, wordt er niet echt een standpunt ingenomen in het conflict dat in werkelijkheid destijds hoog oplaaide. Is dat erg? Ik vind van niet. Oké, de film is daardoor misschien wat liefjes geworden. Maar je ziet wel een tijdsbeeld door de ogen van een heerlijk jochie uit een menselijke familie met een toffe opa en oma, gespeeld door Clarán Hinds en Judi Dench.
De tekst gaat onder de foto verder.
Buddy (Jude Hill) met zijn oma (Judy Dench) en opa (Ciarán Hinds). @ Belfast
Rellenpoep aan de knikker
Veel critici vinden de film slap, standpuntloos, gemakkelijk gemaakt en vooral bedoeld om een stukje uit de jeugd van de filmmaker te laten zien. Tja, misschien doet de titel van de film vermoeden dat er rellenpoep aan de knikker is als je ernaar gaat kijken in de wetenschap dat het eind jaren 60 speelt en ook nog in Belfast. Misschien heeft het niet de diepgang die je verwacht, maar veel kinderen die zo ongeveer zo oud zijn als Branagh (1960) genieten waarschijnlijk wel van de talloze fragmenten die refereren aan hun eigen jeugd, inclusief de muziekfragmenten uit die tijd.
And the Oscar goes to...
Gelukkig is niet iedereen zuur over deze productie. Het kreeg een Oscar voor Beste Originele Scenario, een Golden Globe voor Beste script en verschillende BAFTA's (onder andere voor Beste Britse Film) en een aantal Awards. Nou, dat is toch niet niks. Maar zelfs al zou de film geheel prijsloos zijn gebleven, dan nog raad ik je aan om Netflix in de gaten te houden. Zelf doe ik dat ook, al was het alleen maar om Buddy en zijn familie deze keer bij me thuis te ontvangen.